Polimerik Zemin Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Polimerik Zemin Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Polimerik Ne Demek?

Polimerik biyomalzemeler fiziksel ve mekanik özelliklerine bağlı olarak plastikler, kauçuklar, fiberler şeklinde sınıflandırılır. Günümüzde çok yaygın bir kullanım alanına sahip olan polimerik kompozitlere PVC, naylon ve teflonu örnek verebiliriz. Polimerik malzemelerin, hafif, şekillendirilebilmesi ve dizaynının kolay, kimyasal etkilere dayanıklı, mekanik etkilere dayanıklı, yalıtkan, hijyenik, düşük maliyetli olması yaygın olarak kullanılmasını sağlayan özelliklerdir.

Polimerik Kaplama Nedir?

Polimerik kaplama en temel anlatımla bir yüzeye uygulanan tabakadır. Polimer kaplama genellikle, belirlenen maksatla herhangi bir maddeye üst polimer tabakası uygulanmasıdır. Polimer kaplamalar film üretmek için tasarlanan polimer türüdür. Polimerik zemin kaplamalar birçok farklı teknik kullanılarak; metal, seramik veya sentetik yüzeyler gibi birçok farklı yüzeye uygulanabilir. Zemin kaplamalar yaygın olarak koruyucu ve estetik (dekorasyon) özelliği nedeniyle tercih edilir.

Epoksi zemin kaplama olarak da bilinen polimerik kaplama adından da anlaşıldığı gibi, yüzeylerin daha sert ve güçlü yapıya sahip olması için renkli, dekoratif ve kimyasal bir madde olan malzeme ile kaplama işlemidir. Epoksi kaplama zemini, kirlenmeye, sürtünmeye, hava değişimlerine, yağlanmalara, kimyasal malzemelere ve suya karşı dirençli hale getirmek maksadıyla yapılır. Polimer kaplamalar, günümüzde farklı dekorasyon uygulamalarında da çok yaygın kullanılır.

Polimerik kaplama ile gıda, kozmetik, ilaç sektörleri, ulaşım, ev araç gereçleri, inşaat ve benzeri gibi çok farklı sektörde karşılaşırız. Gemi, uçak, araba kaplamaları, meşrubat kutuları, bilgisayar ve cep telefonları ekranları, yağmurluk ve benzeri tekstil ürünleri, bina duvarları, mutfak eşyalarının dış kaplamaları, elektrik kablolarının kılıflanması ve özellikle metallere korozyona karşı yapılan kaplamalar gibi ürünlerde polimer kaplama uygulaması kullanılır.

Polimer kaplama yöntemleri, dayanıklılığın yanında estetik açıdan kaplama istenilen şekli alabildiği için de ihtiyaç duyduğunuz çözümleri sunar. Epoksi zemin kaplamayı diğer zemin kaplamalardan üstün kılan özellikleri arasında hijyenik ve kolay temizlenir olması, yağ ve tüm kimyasal maddelere karşı dayanıklı yapısı ve kullanım rahatlığı gösterilebilir.

Polimerik Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?

Kaplama yapılabilmesi için zemin uygun olmalıdır. Zeminin incelenmesinden sonra varsa zeminin düz olmasını engelleyen çalışmalar temizlenir. Epoksi kaplama malzemesini uygulamaya başlamadan önce zemini düzgünleştirmek için zemine astar uygulanır. Astarın kuruyana kadar bir süre beklenmelidir.

Uygulanan astarın, üstteki kaplamanın daha dayanıklı olması için önemi oldukça fazladır. Epoksi zemin kaplama ne kadar sert bir zemine yapılırsa o kadar dayanıklı olacaktır. Zemin istenilen şekle getirildikten sonra yapılacak kaplama artık zemine uygulanabilir. Ancak kaplama çeşidine göre uygulama katlarında yapılan işlemler değişir.