Epoksi Zeminlerin Artıları ve Eksileri
Epoksi Zemin Kaplama Avantajları
Kimyasal madde dökülmelerine ve lekeye karşı hazırlanan dayanıklılık testlerinden geçen bir zemin çözümü bulmak zor olabilmektedir. Hemen hemen her zemin kaplamasının bir dezavantajı vardır. Ancak epoksi zemin kaplama avantajları o kadar fazla ki bunun karşısında dezavantajları olarak konuşulabilecek çok az madde vardır. Yine de bu malzemenin artılarını ve eksilerin iyice incelenip ona göre karar verilmesi doğrudur.
Epoksi Zemin Kaplamanın Avantajları ve Artıları:
Görünüm
Epoksi zemin kaplama avantajları içerisinde belki de en önemli madde budur. Ortalama bir zemine kıyasla, 3D epoksi zemin ve diğer epoksi zeminler parlak ve profesyoneldir. Sadece görünüşleri bile onları cazip hale getirmekte yeterlidir. Pürüzsüz ve düz bir yüzeyin süpürülmesi ve bakımı da çok kolaydır. Bu tür döşemelere yabancı maddeler kolay kolay yapışamadığından bu yüzeylerdeki dağınıklığı temizlemek çok kolay olmaktadır.
Uygun Fiyat
Diğer döşeme çeşitlerine göre epoksi zeminlerin metrekare başına düşen maliyetin onu avantajlı hale getirmektedir. Doğrudan beton ve diğer döşeme tiplerine monte edilebildiğinden, kurulum maliyetleri diğerlerinden daha düşüktür.
Direnç
Epoksi zeminler hemen hemen her şeye karşı oldukça dayanıklıdır. Örneğin yağ, benzin, çamaşır suyu, şanzıman sıvısı, temizleyiciler ve daha fazlası. Bu, garajlarda ve otomotiv endüstrisinde sıkça kullanılmalarının ana nedenlerinden biridir.
Kimyasal dökülmelere ve temizleyicilere karşı dayanıklı olan epoksi zemin kaplaması aynı zaman da ısıya ve suya karşıda dayanıklıdır. Epoksi zeminlerin yüzeyleri kimyasal ile maruz kaldıklarında herhangi bir tahribata uğramazlar ayrıca bu zeminler çoğu kimyasal madde dökülmesine karşı büyük çoğunlukla geçirmezdirler.
Bu zeminlerin bakteri ve mikroplara karşı dirençlidir. Bu da onların sterilize edilmelerini çok kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle epoksi zeminler, hastaneler ve klinikler için mükemmel bir seçimdir.
Dayanıklılık
Dayanıklılıkları nedeniyle belirgin bir şekilde diğer döşeme çeşitlerinden önde olan epoksi zeminler, diğer birçok zemin tipinden daha uzun bir ömre sahiptir. Beton, epoksi zeminden dayanaklı tek malzemedir. Ancak beton zeminlerin düzgün bir şekilde kapatılması ve bakımının periyodik olarak düzenli bir şekilde yapılması gerekir.
Ayrıca, epoksi zemin kaplaması için de altında beton gerektirmektedir. Epoksi zemin kaplaması betonu son derece dayanıklı hale getirir. Ayrıca yorulma önleyici faydalar sunarlar ve çimento üzerine harç veya tutkal olmadan kolayca yuvarlanabilirler.
Koruyucu
Epoksi döşeme, alttaki betonu nem, leke, yağ ve çatlaklardan korur. Uzun vadede, bu, halı veya harç temizleme ihtiyacını ortadan kaldırarak temizlik ve bakım maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlar.
Ömür
Epoksi kaplama birçok zemin tipinden daha uzun ömürlüdür. Düzgün takıldığında, çatlamadan veya soyulmadan onlarca yıl sürebilir. Dayanıklılığın yanı sıra, ömrü ticari ve endüstriyel kullanım için popüler hale getirir.
Çeşitlilik
Epoksi döşeme, zeminlerinizi de dekore etmek için mükemmel bir seçimdir. Kusursuz, pürüzsüz, zarif bir parlaklık çeşitli renklerde mevcuttur. Epoksi döşeme ayrıca geleneksel veya kişiselleştirilmiş desen ve tasarımlara göre düzenlenebilir.
Epoksi zemin seçimi; düz betonu yükseltmek, bir ev veya ofis ortamını iyileştirmek için ekonomik bir yol haline gelmiştir.
Emniyet
Epoksi zemin kaplama avantajları ile ilgili son maddemiz emniyet ile alakalıdır. Karanlık bir ortamda epoksi zemini kullanmanın daha az bilinen avantajlarından biri, zeminden ışığı yansıtarak ortamın görünürlüğü arttırmasıdır.
Epoksi Zemin Kaplamanın Dezavantajları ve Eksileri:
Geçici
Zeminlerinizde epoksi kullanmanın en büyük dezavantajlarından biri, bunun geçici bir zemin kaplama çözümü olmasıdır. Dayanıklı olmasına rağmen, sonunda değiştirmeniz gerekecektir. Ancak son teknolojilerle artık ultra sağlam epoksi ürünleri çok sağlıklı ve dayanıklı olmaktadır.
Diğer bazı döşeme çeşitlerinden farklı olarak, günlük aşınma ve yıpranmanın çözümü epoksi zeminlerde zahmetlidir. Zeminin iyi görünmesini sağlamak için yeni bir epoksi tabakası koymanız gereklidir. Bu değişiklik, özellikle zeminin yüzeyine ağır şeyler düştüğünde kaçınılmazdır. Çatlaklar gelişebilir ve yontulma çok yaygın bir konudur.
Kaygan
Epoksi zeminler kaymaya karşı nispeten dayanıklıdır. Kayganlık sadece yağ kaplı epoksiye özgüdür. Ancak, ıslakken epoksi zemin çok kayganlaşabilir, bu da tehlikeli bir durum yaratır. Zemindeki dökülmelere veya suya eğilimli olabilecek alanlarda iyi bir seçim değildir. Bu başka bir dezavantaj. Ancak, zemini dokulandırabiliyorsanız bu riski en azından bir dereceye kadar indirebilirsiniz.
Hazırlık
Mevcut zeminlerin epoksi uygulamasına hazırlanması sıkıcıdır. Önemli miktarda çaba harcanıyor. Beton zemin temiz olmalı ve epoxy kaplama uygulanmadan önce herhangi bir gres, yağ veya çözücü içermemelidir. Çatlakların da doldurulması gerekecektir. Beton zeminlerin temizlenmesi birden fazla deneme gerektirir. Gerekli olan tüm bu hazırlık çalışması bir dezavantajdır.
İyi haber şu ki, üretim ve uygulama yöntemlerindeki ilerlemelerle, ev sahipleri el aletlerini kullanarak minimum sürede uygulamayı nispeten kolay yapabileceklerdir.
Uygulama
Betonu hazırlamaya yönelik kapsamlı hazırlığın yanı sıra, epoksi kaplamanın uygulanması zaman alıcı bir işlemdir. Düzgün kuruması da birkaç gün sürer. Ek olarak, bir sonraki epoksi katını ilave etmeden önce ilk epoksi katı tamamen kurumalıdır.
Koku
Islak epoksi güçlü dumanlara sahiptir. Daha koyu renkteki epoksi tonları, açık renk tonlardan daha sertleştiricilere sahiptir. Uygulamadan sonra amonyak kokusu alma eğilimindedirler.
Duyarlılık
Epoxy zemin kaplaması tam olarak talimatlara uygun olarak monte edilmelidir. Düzgün yapılmazsa, döşeme gerektiği kadar uzun süre kullanılamaz. Kaplama ayrıca kolayca çizilebilir. Aşırı püskürtülmüş boyayı temizlemek çok zordur.
Kaplama sadece nem seviyelerinin düşük olduğu yılın döneminde uygulanmalıdır. Bunun nedeni, nemin bu zeminlerin dayanıklılığını etkileyebilmesidir.
Bağlılık
Beton zemin, yapışma sorunlarından kaçınmak için epoksi uygulanmadan önce kurutulmalı, hazırlanmalı ve iyice temizlenmelidir. Epoksi, bodrum gibi nemli bir ortama iyi yapışmaz. Epoksi boya nemli bir zeminde nemli bir ortamda uygulanırsa zemini soyar.
Nem
Malzeme sertleştikten sonra nefes almadığından, yüzeyin altında sıkışan nem buharlaştıkça bir sorun olabilir. Bazı durumlarda döşeme malzemesinde köpürme veya burkulma meydana gelebileceğinden, nihai onarım veya tamir işlemlerine neden olabilir.
Ek Maliyetler
Ev sahipleri, epoksi yapışmasını sağlamak için özel temizleme asitleri ve diğer kimyasalları satın almak zorundadır. Bu kimyasalları kullanırken özel koruyucu giysi, koruyucu gözlük ve solunum cihazı satın almak ve kullanmak da gereklidir. Bu sadece gerekli zaman ve çabayı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda bazı durumlarda maliyetleri de artırabilir.
Uzaklaştırma
Epoksi uygulandıktan sonra, renkleri veya tasarımları değiştirmek emek-yoğun ve maliyetli bir çaba olabilir. Zeminin onarılması gereken durumlarda, kaplamanın çıkarılması oldukça zahmetli ve zordur.
Epoksi zemin kaplama avantajları konusunda hazırladığımız yazımızda da görüldüğü gibi zemin koruyucu epoksi kaplamanın çeşitli artıları ve eksileri vardır. Bu yüzden herhangi bir karar vermeden önce zemininizin analizini yapmak için profesyonel bir yükleniciye danışmanız şiddetle tavsiye edilir. Bir uzman, delaminasyon olasılığını en aza indirmek için zeminin nem toleransını da değerlendirebilir.
Star Epoksi, siz değerli müşterilerimiz için her zaman en uygun epoksi zemin kaplama fiyatları ile karşınızdadır.