Epoksi Yer Kaplama
Epoksi Maddesi Nasıl Yapılır?
Epoksi, zamanımızın getirdiği teknolojik gelişmelerin yapı sektörüne kazandırdığı yeni nesil zemin kaplama maddesidir. Epoksi nedir sorusuna bir reçine malzemesidir ve akışkan formda yüzeylere uygulanır cevabı verilebilir. İhtiyaç duyulduğunda üst üste uygulanabilir. Kuruduktan sonra darbelere karşı direnci artar. Kimyasallara, asit ve baz bulunan ortamlara karşı direnci yüksektir. Epoksi yer kaplamanın temizliği de oldukça kolaydır. Böylece çok vakit harcamak zorunda kalmadan temizleyebilir ve zamanınızı başka işlerde kullanabilirsiniz.
Epoksi reçine halinde bir malzemedir. Epoksi boya da reçinenin renklendirilmesinden elde edilir. Epoksi boyanın renk çeşitliliği oldukça fazladır. Epoksi zemin kaplama yaptıracağınız yüzeylere istediğiniz rengi uygulayabilirsiniz. Hatta yaptırdığınız yer kaplamanın rengini daha sonra değiştirebilirsiniz. Epoksi zemin kaplama tozuma olmasını engeller. Bu nedenle özellikle tozuma olmaması istenen ev, hastane, fabrika ve buna benzer yerlerde rahatlıkla tercih edilir.
Epoksi Yer Kaplama Nasıl Yapılır?
Epoksi yer kaplama akışkan halde uygulandığı için yerin şeklini alır. Bu nedenle kullanılacak zeminin doğru hazırlanması gerekir. Uygulanacak zeminin düzgün ve temiz olması gerekir. Kir, boya ve yağlar mutlaka basınçlı bir hava veya temizleyici ile iyice temizlenmelidir. Yüzey ne kadar pürüzsüz olursa epoksi, zeminle bütünleşmeyi tam olarak sağlar. Yüzey hazırlığı yeteri kadar doğru yapılmadığı zaman, astar zemine yeterince nüfuz etmez. Bunun sonuncunda yapılan kaplamada zaman içerisinde kabarma riski ortaya çıkar.
Doğru nem oranı ayarlandıktan sonra epoksi uygulaması öncesi bir astar uygulaması yapılır. Daha sonra ara kat uygulaması yapılırken kat aralarında en az 12 saat beklemek gerekir. Kaplama işlemi fazlasıyla hız ve dikkat gerektirir. Özel fırça ve rulolar kullanılarak uygulanmalıdır. Uygulanan ara katın kurumasından sonra yüzey hafif silme makineleri ile tekrar silinir. Gözden kaçan delik, çukur vb. kısımlar varsa doldurulur ve pürüzlü, düz, dokulu gibi istenilen özellikte kaplama yapılır.
Epoksi kaplama işlemi tamamlandıktan sonra zemin üzerinde yürüyebilmeniz için en az 1 tam gün geçmesi gerekir. Zeminin durumuna göre ikinci uygulama yapılmasına karar verilebilir. Kuruması için ısı ve hava koşulları, kullanma talimatına göre ayarlanmalıdır.
Epoksi Yer Kaplama Fayda ve Zararları Nelerdir?
Epoksi yer kaplamanın hiç zararı olmamasına karşın çok sayıda faydası var. Öncelikle kanserojen madde içermez ve oldukça hijyeniktir. Anti bakteriyel özelliğe sahip olduğundan üzerinde hiçbir canlı form yaşayamaz veya üreyemez. Kaymaz zemin ve kolay temizlenme özelliği vardır. Ayrıca epoksi yer kaplamanın tüm akışkanlara karşı sızdırmaz özelliği olduğundan, iş yerinizde ya da evinizde mikrop ve bakterilerin üremesini engeller. Bu özelliğinden dolayı dünya genelinde çoğu hastane veya tıp merkezleri tarafından tercih edilir. Epoksi zemin temizliğinde kimyasalları, yağları, çamaşır sularını, temizleyici sıvıları kullanmak sorun teşkil etmez. Zemin kaplama bir kez yapılır ve uzun yıllar kullanılır. Hiçbir şekilde aşınma vb. gibi deformasyon görülmez.
Uzun süre koruduğu sağlamlığının yanında dekorasyon ve estetik özelliği de aynı şekilde devam eder. İç mekanların parlaklığını önemli ölçüde artırarak, parlak bir yüzey meydana getirir. Epoksi kaplamanın parlaklık derecesi isteğiniz doğrultusunda belirlenir. Zeminler, özellikle 3D gibi çok sıra dışı kaplamalar ile kaplanarak çok farklı desenler elde edilebilir.
Epoksi yer kaplamanın diğer bir özelliği kullanıldığı alanlarda zemini ve yapıyı korur. Üzerine kaplama yapılan mevcut beton zeminlerde yıpranmayı ve aşınmayı önler. Zemin üzerinde bulunan her şeyin de korunmasını sağlar. Bu da epoksi zemin kaplamanın ne kadar geniş kullanım alanı olduğunun ve neden bu kadar tercih edildiğinin göstergesidir.