Epoksi Yapıştırıcı Nedir?

Epoksi Yapistirici Nedir Nasil Uygulanir

Epoksi yapıştırıcı; dayanıklı, güçlü, direnç özelliklerine sahip, termoset yani ısıtıldığında sertleşen ve bu halini sonsuza kadar koruyan polimer plastiktir. Aslen hidrojen, nitrojen veya oksijen gibi diğer elementlere bağlı karbon zincirlerinden oluşan organik bir bileşiktir. Çift kompenantlı kullanımından dolayı epoksi reçineler uygulama alanına göre kullanılan bileşenler ile kimyasal tepkimeye girerler ve çok işlevli bir yapı oluştururlar. Bu sebeple farklı alanlarda kullanım imkanı sağlar.
Epoksinin yapıştırıcı olarak kullanımı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Epoksi Yapıştırıcı  Nasıl Elde Edilir?

Epoksi terimi, epoksi reçinelerinin kürlendikten sonra ortaya çıkmasına denir. Kürleme, bir malzemenin hava, ısı ve kimyasal maddelerin birleşimiyle sertleşerek oluşturduğu kimyasal bir işlemdir. Farklı bileşenlerden oluşan epoksi yapıştırıcılarda karışım oranı, birebir ölçülerde olmalıdır. Aksi takdirde çapraz bağlanma gerçekleşmez yada veya istenilen mukavemet elde edilemez. Böylece kullanılan malzeme bileşiminin göre istenilen özelliklere sahip epoksi yapıştırıcı elde edilir.
Farklı kaplarda saklanan epoksi reçinesi ve bileşenler sadece işlemden önce kullanılacak miktar kadar karıştırılır. Çünkü epoksinin kürlenme süresi çok hızlıdır ve hemen reaksiyona geçer, birkaç saat içinde istenilen kıvam sağlanmış olur. Epoksi yapıştırıcılar yüksek sıcaklıktaki ortamlarda fiziksel gücünü ve kimyasal direncini korumasından dolayı yapıştırıcı olarak kullanımda oldukça başarılıdır.

Epoksi Yapıştırıcı Nasıl Uygulanır?

Epoksi yapıştırıcıyı doğru bir şekilde kullanmanız için aşağıda belirttiğimiz adımları uygulayabilirsiniz.
• Kullanacağınız yüzeye uygun epoksi kullandığınızdan emin olun.
Epoksi yapıştırıcı uygulanacak yüzey pürüzsüz ise yapıştırıcının bağlayıcılığının artması için biraz pürüzlendirilebilir. Bunun için zımpara kullanabilirsiniz.
• Uygulama yüzeyi ıslak veya nemli olmamalı. Yüzeyi yağ ve tozlardan arındırdıktan sonra kuru olmasına dikkat ediniz.
• Yapıştırıcının yüzeye iyi tutunabilmesi için uygulanacak yerin her tarafına epoksi yapıştırıcıdan sürünüz.
• Çift kompetanantlı hazırlanan epoksi yapıştırıcının üzerindeki kullanma talimatlarını dikkatlice okuyunuz. Verilen ölçü miktarına uymadığınız takdirde kürleşme gerçekleşmez. Bu nedenle yapıştırıcı yeterli mukavemeti sağlayamaz ve etrafta sızıntıya neden olur.
• Epoxy’ nin kürleşme süresi çok kısa olmasından dolayı ayrı kaplarda olan epoksi reçinesi ve bileşen uygulanacak miktar kadar karıştırılıp 15 dakika içinde kullanılmalıdır.
• Kürleşmenin ilk aşamasında ağırlık taşıyamayacağı için yapıştırılan malzeme asılmamalıdır.
• Epoksi yapıştırıcının kürleşme yani diğer bileşenle karışarak sertleşme süresi en fazla iki saattir. 24 saat içinde tamamen yüzeye tutunur.
• Yapıştırıcıya elinizle temastan kaçınınız. Spatula, kazıyıcı yada özel aletler kullanabilirsiniz.
• Uygulama yüzeyindeki fazla yapıştırıcıyı bez yada alkolle silerek temizleyebilirsiniz.

Epoksi Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Epoksi yapıştırıcı güçlü tutunma özelliğinden dolayı son yıllarda en çok tercih edilen yapıştırıcılardandır. Evinizde tadilat ve tamirat işlerinde kullanabileceğiniz gibi DIY projeleri için de malzeme çantasının demirbaş ürünüdür. Epoxy yapıştırıcıyı hobi yada satış amaçlı takı, süs eşyası, anahtarlık yapımında kullanabilirsiniz. Sertleştikten sonra yüzeyi delip zımparalayarak pürüzsüz ve parlak bir görünüm elde edersiniz. Ayrıca metal, ahşap, cam, seramik, plastik ve deri gibi her türlü maddeyi yapıştırma özelliğine sahip bir üründür. Böylece tek bir malzemeyi pek çok farklı yüzeyde kullanım imkanı elde edersiniz.
Epoxy yapı itibariyle su geçirmeği gibi sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Bu da onları hem iç hem de dış mekanda kolaylıkla kullanma olanağı sağlar. Mesela mobilyanızdaki kırık yada çatlağı onarabileceğiniz gibi bahçenizdeki metal sandalyeleri tamir edebilirsiniz. Böylece lehimleme ve kaynak yapmanıza gerek kalmaz.
Epoksi yapıştırıcılar dayanıklı, sert ve esnek yapısı sayesinde yapı ve inşaat sektöründe de oldukça popülerdir. Bunun yansıra, dianhidrit ile kürlenerek yüksek sıcaklıklarda elektriksel ve kimyasal yapısını koruyan epoksi yapıştırıcılar sanayide uzay, otomobil, havacılık, gemi ve elektronik gibi mühendislik alanlarda en fazla tercih edilen ve kullanılan güçlü bir yapıştırıcı çeşididir.

Epoksi Yapıştırıcılar Yüzeyden Nasıl Çıkarılır?

Epoksilerin ne kadar dayanıklı yapıştırıcı olduğundan bahsettikten sonra bu kadar dayanıklı ve güçlü yapıştırıcıyı herhangi hatalı bir adımda nasıl telafi edebiliriz diye düşünüyorsanız, merak etmeyin. Elbette telafisi mümkün.
Öncelikle, kürleşmediği müddetçe epoksi yapıştırıcılar sıvıdır ve çıkarmak basittir. Tek yapmanız gereken bir beze beyaz sirke yada metil alkol dökerek epoksi olan bölümü dikkatlice silmelisiniz. Yüzeyin temiz olduğundan emin olun olduktan sonra ve işleminize devam edebilirsiniz.
Eğer kürleşme gerçekleştiyse epoksi artık serttir ve çıkarmak biraz zor olabilir. Ancak imkansız değil. İlk olarak uygulama alanını zımparalayın veya özel malzemelerle kazıyın. Ahşap veya beton yüzeylerde aseton kullanabilirsiniz. Aseton döktüğünüz yüzey gevşer ve kolaylıkla soyulabilir. Epoksi kürlenmiş ve çıkarmakta zorlanıyorsanız tinerle yumuşatabilir veya  çeşitli kimyasallar da deneyebilirsiniz. Fakat aseton tiner ve kimyasallar kullanırken bulunduğunuz ortamın havalandırmayı ihmal etmeyiniz. Etrafınızda yanıcı herhangi bir madde bulundurmayın.
Son olarak, epoksiyi temizlemek için bir ısı tabancası da kullanabilirsiniz. Hatalı işlem uygulayıp çıkarmak istediğiniz alana epoksi eriyene dek, yani yaklaşık 90 derece sıcaklığa kadar ısı tabancası tutun. Yalnız ısı tabancası kullanırken eldiven ve gözlük takmayı sakın unutmayın. Isınarak eriyen epoksi yapıştırıcıyı da plastik bir kazıyıcı ile çıkarabilirsiniz.

Epoksi Yapıştırıcı Fiyatları Ne Kadardır?

Epoksi çift kompenantlı bir üründür ve hangi madde ile kürleşme sağlanıyorsa o maddenin yapısı, miktarı ve çeşidine göre epoksi yapıştırıcı fiyatları oluşturulur. Epoksi uygulanacak alanın büyüklüğü ve kullanılan malzeme miktarı epoksi yapıştırıcı fiyat aralığını belirler. Öte yandan bir ürünün kalitesi onun fiyatını belirlemede en önemli esastır.
Uzun ömürlü, dayanıklı ve kısa sürede yapışarak size zaman kazandıran en kaliteli epoksi yapıştırıcıyı starepoksi.com adresinden temin edebilirsiniz.