Epoksi Reçine Boya Sağlığa Zararlı mıdır?
Epoksi reçine boya ürünler (masa-sandalye-sehpa) ve zemin kapamaları son yıllarda hayatımıza yoğun şekilde girmiş bulunmaktadır.
Özellikle temizleme kolaylığı ve estetik görünümü nedeniyle mutfak, banyo ve odalarımızda zemin kaplama olarak malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Otel, sanayi tesisleri veya fabrika epoksi zemin kaplama çeşitleri daha eski yıllardan beri kullanılmaktadır.
Hayatımızda bu kadar yaygın olması nedeniyle herkes tarafından ” epoksi reçine boya zararlı mıdır? ” sorusu sorulmaya başlanmıştır.
Öncelikle bu sorunun en net cevabı şudur. Katkısız olan epoksi reçinelerin kuruduktan ve kullanıma hazır hale geldikten sonra herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Bu konuda önemli olan ve bilmemiz gereken kuruma öncesi ne gibi zararları olabileceği ve alınması gereken tedbirlerin neler olduğudur.
Epoksi Reçine Boya Çeşitleri
Epoksi reçineler genellikle üç çeşit olarak üretilirler.
1-Solvent Bazlı Reçineler
2-Solventsiz Reçineler
3-Su Bazlı Reçineler
Solvent Bazlı Epoksi Reçine Boya
Solvent bazlı reçineler genellikle sanayi tesislerinde, fabrikalarda, soğuk hava depolarında vb. suyla temasın çok fazla olabileceği beton ve metal zemin üzerine uygulanmaktadır.
Solvent maddesi karışımda bulunduğu maddeyi çözücü etkiye sahiptir. Solvent bazlı reçine içerisindeki solvent, reçineyi akıcı hale getirerek yüzeye sağlam şekilde tutunmasını ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmesini sağlar.
Solventler uçucu maddeler olması sebebiyle belirli bir süre sonra da reçineden ayrılarak havaya karışır.
Bu nedenle solvent bazlı epoksi reçinelerin uygulandığı zeminlerde uygulama esnasında ve sonrasındaki kuruma aşamasına kadar gerekli tedbirleri uygulamak gerekir. Uygulama sırasında maske, eldiven, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmak gereklidir. Özellikle kuruma aşamasına kadar camlar açılarak ortam havalandırılmalıdır. Kuruma sonrası da belirli bir süre ortamı havalandırmak sağlık açısından gereklidir.
Solvent içermeyen ve su bazlı epoksi reçineleri ise insan sağlığına olumsuz etki edecek zararlı maddeler içermezler.
Epoksi Uygulama Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütün kimyasal ürünler ciltle temas halinde veya ağız-burun-gözle temas halinde zararlara neden olmaktadır. Bu nedenle akılda tutulması gereken epoksi maddesinin de kimyasal karışımlardan üretildiğinin bilinmesidir.
Epoksi reçine boya uygulama işlemi sonrası kuruma döneminde sıvı epoksi buharlaştığında (bu buharlaşma işlemi kötü havalandırma ve yüksek sıcaklıklarla hızlanır) buhar farkında olmadan solunabilir.
Epoksi buharı solunduğunda burun, boğaz ve akciğerleri etkileyebilirler. Epoksinin solunmasından kaynaklı olarak ise burun, boğaz ve akciğerler tahriş olabilir.
Ciltle temas etmesi halinde de bazı kişilerdeki duyarlılıklardan kaynaklı tahrişler meydana gelebilir. Özellikle bu işi meslek olarak yapanlar açısından kuruma sırasındaki buhara sürekli maruz kalmak daha önemli rahatsızlıklara neden olabilir.
Bununla birlikte pek çok insanın bazı ürünlere karşı alerjik rahatsızlıkları vardır. Epoksi reçine boya buharına karşı da vücudumuz alerji geliştirmiş olabilir. Bu nedenle kuruma işlemi sırasında mümkün oldukça ortamda bulunmamak gerekir.
Ayrıca en önemli tedbir ortamın havalandırılmasıdır. Genellikle kuruma işlemi bir gün sürmektedir. Bu süre sonrası herhangi bir sorun meydana gelmeyecektir.
Epoksi reçine boya ve epoksi zemin kaplama konusunda bilgi almak için Ankara epoksi uzmanı Star Epoksi ile irtibata geçiniz.