Epoksi Nedir? Epoksi Nerelerde Kullanılır?
Epoksi reçineler, termosetler grubunda yer alan yapışma gücü yüksek olan kimyasal reçinelerdir. Suya, aside ve alkaliye dirençleri çok yüksek olan epoksi reçineler, zamanla bu özelliklerini yitirmezler.
Genellikle iki komponentli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hâle geçer ve sonrasında bir iki hafta içinde kürlenerek final sertliğe ulaşır.
Epoksi esaslı maddelerin kullanım alanları bir hayli geniş olmakla birlikte, kaplamalar (zemin kaplamaları, deniz taşıtlarının ve metal boruların yüzey kaplamaları), boya, yapıştırıcı, kompozit metaryaller, örneğin karbon elyaf ve cam elyaf takviyeleri (bu alanda polyester, vinil ester ve diğer termoset bazlı reçineler kullanılmasına rağmen), otomotiv endüstrisi gibi çeşitli alanları içerir.
Epoksilerin genel özellikleri; mükemmel yapışma, kimyasal ve ısı direnci sağlama, mükemmel mekanik özelliklere sahip olma ve çok iyi elektriksel yalıtım sağlamadır.
Epoksilerin birçok özelliği (örneğin epoksiler genellikle elektiriği izole derken, gümüş dolgulu epoksiler iyi bir elektrik iletkenliğine sahiptir) modifiye edilebilir.
Elektronik uygulamalar için yüksek elektrik direnci ile birlikte yüksek ısı yalıtımı ya da termal iletkenlik sunan varyasyonlar mevcuttur.
Epoksi Kaplamaların Avantajları
Hijyeniktir, kimyasal ve mekanik dayanımı yüksektir, antistatiktir, tozuma yapmaz, aşınmalara karşı dayanıklıdır, antibakteriyeldir, estetiktir, su geçirmez, kolay temizlenir, uzun ömürlüdür.
Epoksi reçineler geniş bir yelpazede üretilmektedir. Günümüzde epoksi reçine üretimi için gerekli olan ham maddelerin çoğu petrol türeviyken, bazı bitkisel kaynaklar da kullanılabilmektedir. Epoksit içeriği epoksi reçineler için önemli bir kriterdir. Yaygın olarak epoksit sayısı olarak ifade edilir .
Korozyona ve kimyasallara karşı gösterdiği yüksek savunma direnci, kalın katlar halinde uygulanarak yüksek film bir kalınlığı elde edilebilmesi, yüzeye parlak bir görünüm kazandırması.
Asit, petrol ürünleri, su ve solventlere dayanıklı olması, aşınma ve darbelere karşı mekanik mukavemetinin yüksek olması, özellikle içme suyu depolarında kullanılmaya uygun olması ile tanımlanabilir.
Epoxy zemin kaplama çeşitleri hakkında daha fazla bilgi almak için starepoksi.com/zemin-kaplama-cesitleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Çift komponentli epoksi boya yapımı çok kompleks olmamakla birlikte, hangi ham maddelerin kullanılması ve bu hammaddelerin ne kadar kullanılması gerektiğine karar verebilmek için bir formüle ve üretim metoduna ihtiyaç vardır.
Epoksi boya imalatı dahil olmak üzere farklı yapı kimyasalları üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında yapı kimyasalları ve yapıştırıcılar ansiklopedisi formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.
Bu ansiklopedi içerisinde yapı kimyasallarına, boyalara ve yapıştırıcılara ait, yüzlerce imalat formülleri ve üretim yöntemleri mevcuttur. Yapı kimyasalları ve yapıştırıcılar ansiklopedisi yardımı ile bu yüzlerce ürünleri hiçbir teknik destek almadan tek başınıza imal edebilirsiniz.
Epoksi zemin kaplama alanında uzman bir ekiple çalışmak istiyorsanız mutlaka StarEpoksi ile iletişime geçmelisiniz.