Epoksi Masa ve Sehpa Nasıl Yapılır?

epoksi masa ve sehpa, epoksi masa ve sehpa yapımı, epoksi ile masa yapımı

Epoksi masa, sıvı olarak uygulanabilen, kuruduktan sonra suya, asitlere ve alkaliye karşı dirençli ve zaman içerisinde bu direncini kaybetmeyen, kolayca temizlenebilen, oldukça dayanıklı bir kimyasal madde olan epoksi reçineden yapılmaktadır.

Epoksi’nin birçok zemin kaplama uygulamasında ana madde olarak kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca birçok endüstriyel alanda güçlü bir yapıştırıcı olarak da kullanılmaktadır.

Epoksi malzemesinin maliyeti yüksek olduğu ve yapılan işlemden sonra geriye düzeltme imkanı olmaması nedeniyle epoksi masa ve sehpanın tecrübeli ekipler tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir.

Epoksi kaplamalar mobilya sektörünün hepsinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Epoxy madde kullanılarak eski masa ve sehpalar yenilenebilir ve estetik güzellik kazandırılabilir.

1- Epoksi Masa ve Sehpa Yapmanın Avantajları

Epoksi masa ve sehpalar; özel ağaçlardan alınan kütüklerin, doğal görünümünü bozmadan, belirli bir desen halinde oyulma işlemi yapılarak, şeffaf reçine olarak adlandırılan ve endüstriyel bir kimyasal madde olan epoksi ile kaplanmasıyla yapılır.

Epoksi kullanılarak kütüklerden yapılan masa ve sehpalar estetik ve doğal görünümün yanında dayanıklı ve sağlam olurlar.

epoksi masa ve sehpa, epoksi masa ve sehpa yapımı, epoksi ile masa yapımı

Epoksi kullanılarak yapılan, masa ve sehpalar ilgi çekici ve etkileyici bir görünüme sahip olurlar. Ev ve ofisimizi epoksi madde kullanarak yaptığımız masa ve sehpalarla güzelleştirebiliriz.

Ahşabın doğal görüntüsü bozulmaz ve farklı bir dekoratif görüntü elde etmemizi sağlar.

Epoksi madde kullanılarak yapılan masaların ve sehpaların modeli sadece kendisine aittir ve kişiye özeldir.

Epoksi, sağlam ve oldukça dayanıklı bir kimyasal madde olduğu için uzun süre kullanılabilir.

2- Epoksi Masa ve Sehpa Üretiminin Aşamaları

Epoksi madde kullanılarak, masa ve sehpa yapmadan önce en önemli olan konu planlı ve dikkatli çalışmaktır.

Bir kaba epoksi reçine ve sertleştirici madde ekleyerek işleme başlıyoruz. Malzemeleri iyice karıştırıp, sertleştirici madde içindeki hava kabarcıklarını söndürüyoruz.

Epoksi reçine hakkında daha fazla bilgi almak için starepoksi.com/epoksi-recine-nedir sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Epoksi malzemeler, şeffaf rengini alana kadar karıştırma işlemi devam etmelidir. Daha sonra bir kalıp hazırlayarak, epoksi karışım bu kalıba ince bir tabaka halinde dökülme işlemi yapılmalıdır.

epoksi masa ve sehpa, epoksi masa ve sehpa yapımı, epoksi ile masa yapımı

Mala kullanılarak, hazırlanan epoksi yüzeye eşit biçimde yayılmalıdır. Epoksinin kalıba iyice yayılmasından sonra doğal ahşap epoksinin üzerine dikkatlice yerleştirilmelidir. Döküm sırasında ortamın sıcaklığına dikkat edilmelidir. Sıcaklığın en az 22 derece olması sağlanmalıdır.

En son aşamada ahşap üzerindeki pürüzler taşlama yöntemi kullanılarak düzleştirilmelidir.

3- Epoksi Masa ve Sehpa Nasıl Yapılır?

Epoksi masa ve sehpa, özellikleri dikkat çekici olan ağaçlardan alınan kütüklerin, içlerinin oyularak belirli bir şekil verildikten sonra oluşan boşlukların epoksi malzeme ile doldurulmasıyla elde edilmektedir.

Epoksi; ısı, nem ve çarpmalara karşı oldukça dayanıklı bir kimyasaldır.

Epoksi ahşap ürünü yapımında ağaç türü oldukça önemlidir. Uzun ömürlü olduğu için genellikle, masif ahşap ya da ceviz ağaçları kullanılmaktadır.

Epoksi masa yapımında kullanılacak malzemeler şunlardır;

  1. Masa yapmak için ahşabın cinsinin belirlenmesi
  2. Epoksi reçinesi ve sertleştirici vernik,
  3. Oyma işlemi için el frezesi, çizim işlemi için kalem,
  4. Aksesuar ürünleri ve aksesuar ürünlerini ahşaba yapıştırmak için yapıştırıcı (Ahşabın pürüzsüz bir yapıda olması gereklidir)

Epoksi masa ve sehpa tasarımları belirlenerek, masa ve sehpa üzerinde tasarımın çizimi yapılmalıdır. Kalem kullanılarak pürüzsüz ahşabın üzerine şekil çizilir.

epoksi ile masa yüzeyi kaplama

El frezesi kullanarak, çizilen şekiller oyulur ve çukurlar oluşturulur. Oyma işleminde, derinliğe dikkat edilmelidir

Örneğin; ahşabın 3 cm’lik bir kalınlığa sahipse bunun 1,5 cm’ini oymalısınız. Oyulan şekillerin alt kısımlarında koruyucu kalıplar kullanmak oldukça yararlı olacaktır.

Ahşabın kenar kısımlarında da aynı dikkatli işlemler yapılmalıdır. Masanın şekillerinde açık kısımlar bırakılmamalıdır.

Kenarları yanlışlıkla fazla oyduysan kapatma işleminde plastik malzeme tercih edilebilir. Epoksi malzeme sadece plastiğe yapışmaz.

Bu nedenle epoksi donduktan sonra plastik malzemeyi çıkartmak mümkündür. Aksesuar seçiminde de plastik objeler tercih edilebilir.

Bu işlemlerden sonra, masaya çizilen şekillere, epoksi reçine dikkatli bir şekilde dökülür. Dökme işlemi belirli bir sıra dahilinde yapılmalıdır.

İlk katı yaklaşık 1 cm kadar dökerek oluşan hava kabarcıklarını yok edebilirsin. Daha sonra ikinci katı ve üçüncü katı da dökerek oyukları tamamen doldurabilirsiniz.

Epoksi malzemesinin kuruması için en az bir güne ihtiyaç vardır. Kuruma işleminden sonra ise masanı zımparalayarak ve vernikleyerek kullanıma uygun hale getirilir.

Epoksi zemin kaplama hizmeti başta olmak üzere tüm epoksi çözümleri için lütfen Star Epoksi‘ye danışınız.